Programma’s

2021/2022

Beethoven Beter Begrijpen

‘Beethoven Beter Begrijpen’ is een concert waarbij het publiek kennis kan maken met uiteenlopende werken van Ludwig von Beethoven: een orkestrale ouverture, een werk voor solo piano en zelfs het openingsdeel van een symfonie! Om het werk van Beethoven in historisch perspectief te plaatsen begint het concert met zijn grootste voorbeeld, Mozart, en eindigt met zijn bekendste leerling, Liszt. Klarinettist van het Rodion Trio, Diederik Ornée, vertelt tussen de stukken door over het leven en de muzikale stijl van Beethoven en legt uit, voor kenners en liefhebbers, hoe Beethoven’s karakteristieke trekken in zijn muziek te horen zijn.

Wolfgang Amadeus Mozart – Zauberflöte ouverture
Ludwig van Beethoven – Die Geschöpfe des Prometheus ouverture
Ludwig van Beethoven – Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’ ouverture
Ludwig van Beethoven – Andante favori
Franz Liszt – Prometheus   

2018/2019

De elementen

Vier elementen: vuur, water, aarde en lucht. Ze zijn overal om ons heen en vormen een prachtige inspiratiebron voor een nieuw concertprogramma van het Rodion Trio.

Vol vuur is het trio op zoek gegaan naar bekende en minder bekende werken die gebaseerd zijn op de vier elementen. Het resultaat is een prachtig programma uit drie eeuwen muziekgeschiedenis: afwisselend, virtuoos en aangrijpend.

Zoals u dat van het Rodion Trio gewend bent, zullen de werken op luchtige wijze door de musici worden toegelicht.

Jean-Féry Rebel, De elementen
Bedrich Smettena, De Moldau
Claude Debussy, Preludes op. 28
– Brouillards
– Le vent dans la plaine
– Les sons et les parfums tournent dans l’air du soir
– Ce qu’a vu le vent d’ouest
Franz Liszt, Prometheus
Ludwig van Beethoven, Symfonie nr. 6 ‘Pastorale’
– Ontwaken van vrolijke gevoelens bij aankomst op het land

2017/2018

Muziek als medicijn

Last van slapeloosheid? Wintertenen? Humeurigheid, angst, vermoeidheid of een laag libido? Het spreekuur van het Rodion Trio is doorgaand geopend – voor klachten van allerlei aard brouwen wij voor u een muzikaal medicijn. In onze draagbare apotheek vindt u een concertprogramma met geneeskrachtige kruiden en hun heilzame werking. Welke muziek heeft dezelfde uitwerking op uw gezondheid?

Rodion’s kerstcadeau

Bestaat er een mooier kerstcadeau dan een gezellig concert bij een knappend haardvuur? Trakteer uzelf of iemand anders op het Rodion Trio – inclusief Glühwein en kerstverhaal.

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Notenkrakersuite
Arcangelo Corelli, Concerto Grosso nr.8 (The Christmas Concerto)
Béla Bartók, Roemeense Kerstliederen

Alle bewerkingen zijn van de hand van Mark Toxopeus.

2016/2017

La Casa del Diavolo

De Duivel: sinds mensenheugenis al een griezelig maar tegelijkertijd intrigerend fenomeen. In zijn ontelbare verschijningsvormen was hij altijd al een boeiende inspiratiebron voor de kunsten: denk bijvoorbeeld aan het duistere werk van schilder Hiëronymus Bosch of, in de literatuur en film, aan Ira Levin’s Rosemary’s Baby. Ook in de klassieke muziek heeft de Duivel door de eeuwen heen zijn rol gespeeld. En hoewel hij daar niet van houdt, zet het Rodion Trio hem met dit programma in het zonnetje..!

Hij wordt getrotseerd door Gluck in zijn Orfeo, om hulp gevraagd door Von Weber in de Freischütz, aanbeden door Moessorgski in Nacht op de kale berg en bespot door Saint-Saëns in de Danse Macabre. Maar behalve het onderaadse komt ook het bovenaardse aan bod: het Rodion Trio tilt u naar hogere sferen met Bach’s beroemde Erbarme Dich en Vivaldi’s Nulla in mundo pax sincera…

Christoph Willibald von Gluck, Orfeo ed Euridice – Ouvertüre
Luigi Boccherini, Symfonie op.12 nr.4, G.506 in d klein: “la casa del Diavolo”
Antonio Vivaldi, Nulla in mundo pax sincera
Carl Maria von Weber, Ouvertüre uit Der Freischütz
Modest Moessorgski, Nacht op de Kale Berg
Johann Sebastian Bach, Matthäus Passion – Erbarme Dich
Camille Saint-Saëns, Danse Macabre

Alle bewerkingen zijn van de hand van Mark Toxopeus.

2015/2016

Misdaad & Straf

Het Rodion Trio heeft zijn naam ontleend aan de criminele hoofdpersoon uit Dostojevski’s meesterwerk Misdaad & Straf: Rodion Romanovitsch Raskolnikov. Deze naam heeft het trio met een knipoog aangenomen door, bij wijze van muzikale misdaad, allerlei composities voor zeer uiteenlopende oorspronkelijke bezettingen te arrangeren voor de unieke bezetting van klarinet, saxofoon en piano.

Dit seizoen gaat het Rodion Trio nog een stap verder: ook de muzikale inhoud is gebaseerd op het thema misdaad. Programmatische werken met een crimineel thema. Of muziek die zó vernieuwend was, dat sommigen het als misdadig betitelden. In een enkel geval heeft de componist zelf een misdaad begaan…

Johann Sebastian Bach, uit de cantate: Herr, gehe nicht ins Gericht mit deinem Knecht
Carlo Gesualdo, uit: Madrigalen boek 6:
– Beltà poi che t’assenti
– Moro lasso
Georges Bizet, uit: Carmen
PAUZE
Emil von Reznicek, Raskolnikoff Overtüre
Franz Liszt, Mephisto Waltz

Alle bewerkingen zijn van de hand van Mark Toxopeus.

Muzikale misdaad loont, zeker wanneer deze wordt vertolkt door het Rodion Trio!

2014/2015

Op Leven en Dood
een programma van Einde tot Begin

Het zijn spannende tijden waarin we leven. Het is nog niet duidelijk wat er allemaal gaat veranderen, maar het is wel duidelijk dat we niet altijd op dezelfde wijze door kunnen gaan. De geschiedenis vertelt ons dan ook dat het leven een eeuwigdurende cyclus is. Er is geen einde, er is geen begin. Na elke winter komt de lente.

Het Rodion Trio presenteert een audiovisueel concert met de boodschap dat het heden echt telt. Geniet van het hier en nu. Sta midden in het leven, ga naar een concert, beleef!

Leoš Janáček, Op een overgroeid pad
Maurice Ravel, La Valse
Alexander Skrjabin, Vers la flamme
Antonio Vivaldi, La Primavera

Alle bewerkingen zijn van de hand van Mark Toxopeus.

2013-2014

Betoverd!

Laat u meevoeren op een vliegend tapijt naar werelden ver van hier, naar oorden waar aardse natuurwetten er niet toe doen en waar magie aan de orde van de dag is! Wandel door een betoverd bos, red een oosterse prinses, experimenteer met witte én zwarte magie of ga op de koffie bij de Suikerfee. Het Rodion Trio biedt u een betoverend mooi programma waarin de fantasie de vrije loop krijgt. En de fantasie, úw fantasie, is iets prachtigs! Geniet van een programma waarbij u gegarandeerd alle aardse zorgen vergeet!

Wolfgang Amadeus Mozart, De Toverfluit; Ouverture
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Notenkrakersuite
Nicolai Rimski-Korsakov, Sheherazade; De prins en prinses
Paul Dukas, De Tovenaarsleerling

Alle bewerkingen zijn van de hand van Mark Toxopeus.

Met de werken van ‘Betoverd!’ heeft het Rodion Trio het Internationaal Kamermuziekconcours Almere 2013 gewonnen!

Super! Jullie zijn geen tovenaarsleerlingen, maar volleerde tovenaars!